فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منظر جعفری لاطران*، اسماعیل اولی، وحید امانی صفحات 1-25
    هدف از این پژوهش در واقع بررسی و بیان خصوصیات اخلاقی_ رفتاری و همپنین حرفه ای _ تخصصی یک دبیر شیمی خوب از دیگاه دانش آموزان می باشد. برای انجام این پژوهش جامعه آماری انتخاب شده شامل دانش آموزان دختر متوسطه ی دوم شهر پرند در سال تحصیلی 1401-1402 هستند و نمونه ی ما 120 نفر از دانش آموزان جامعه ی آماری بیان شده می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده کردیم طبق نتایج بدست آمده، دانش آموزان بیان نمودند که معلم خوب باید با آن ها صمیمی باشد، نباید بین دانش آموزان فرق بگذارد، خونسرد و آرام باشد، دانش آموزان را تشویق کند تا در آن ها ایجاد انگیزه شود و در آخر اینکه ارتباط نزدیک و خوب با اولیا داشته باشد. موارد ذکر شده برای دانش آموزان دارای اهمیت زیاد یا خیلی زیاد بوده است و همگی معتقد بودند که معلم شیمی خوب از  مثال های روزمره و ملموس در زمینه ی موضوع درس در زمان تدریس استفاده می کند و برای درک بهتر و عینی تر موضوعات درسی، آزمایشات ساده ای را برای دانش آموزان انجام می دهد. دانش آموزان نکات دیگری که برای آنان دارای اهمیت بود ار این چنین مطرح نمودند که قدرت و فن بیان قوی یک معلم در یادگیری موضوعات درسی به شدت تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: دبیرخوب، شیمی، اخلاقی-رفتاری، حرفه ای-تخصصی
  • امیرمحمد بهرامی مداح*، زهره سرکان صفحات 26-43

    شیمی شاخه ای از علم است که به بررسی عناصر، ترکیب های ساخته شده از اتم ها، مولکول ها و یون ها، تاثیر مواد برهمدیگر و همچنین تغییراتی که یک ماده در حین انجام یک واکنش با مواد دیگر از خود نشان می دهد، می پردازد. شیمی همچنین یکی از دروس مهم مقطع دبیرستان است که در امتحانات نهایی و کنکور سراسری حایز اهمیت است. با این وجود، مشکلات در آموزش شیمی بسیار زیاد بوده و معلمان همواره به فکر یافتن راه حل هایی بوده اند. استفاده از کارهای عملی و آزمایشگاه شیمی یک راه حل بسیار مناسب برای افزایش میزان یادگیری شیمی است. آموزش شیمی توام با استفاده از آزمایشگاه، می تواند دانش آموزان را وادار به تفکر کند و جذابیت بیشتری برای شان ایجاد کند. در همین راستا، این تحقیق با هدف طراحی آزمایش های ساده جهت تسهیل یادگیری مفاهیم دوره متوسطه دوم انجام شده است و چندین آزمایش ساده و کم هزینه که می تواند در امر یادگیری تسهیل ایجاد کند، طراحی شده است. روش مورد مطالعه، جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی و بررسی مقالات، کتب و پایان نامه های مرتبط با آموزش شیمی و کاربرد آزمایشگاه در آموزش شیمی است. و در پایان نیز به اهمیت استفاده از آزمایش ها برای تسهیل یادگیری شیمی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: یادگیری شیمی، آزمایش های ساده، مفاهیم شیمی، فهم دانش آموزان
  • نسیم اصغری لالمی* صفحات 44-60
    نقش تدریس آزمایشگاه در آموزش شیمی انکارناپذیر است. انجام حضوری آزمایشگاه شیمی برای دانش آموزان و دانشجویان بسیار جالب و هیجان انگیز است. اما در مواقعی این درس به صورت غیرحضوری ارایه می شود. ارایه درس آزمایشگاه در دوره های آموزشی برخط یا آموزش از راه دور برای دست اندرکاران آموزش شیمی چالش برانگیز است. مطالعات زیادی که در این زمینه به ویژه بعد از شیوع بیماری کووید 19 انجام شده نشان داده است که روش های آزمایشگاهی جایگزین می توانند عملکردی مشابه با تجربه آزمایشگاه حضوری برای دانش آموزان و دانشجویان ایجاد کنند. در این مقاله، پنج روش آزمایشگاهی (حضوری، مجازی، کنترل از راه دور، بسته های آزمایشگاهی آزمایش در خانه و به میزان کمتر روش گردش علمی خودآموز) که در ارایه فعالیت های آزمایشگاهی عملی و به منظور پشتیبانی از مطالعات برخط مورد استفاده قرار گرفته اند را بررسی می کنیم. هر روش نقاط قوت و ضعفی دارد و می تواند به صورت جداگانه یا در ترکیب با روش های دیگر استفاده شود. انتخاب و ادغام این روش ها، حاصل نتایج یادگیری و عوامل دیگری است که می تواند به عنوان بخشی از فرآیند طراحی درس آزمایشگاه بررسی می شود. نکته آخر این که طراحی آزمایشگاه در آینده به طور قطع شامل فن آوری های جدید خواهد بود و آشنایی با این فناوری ها می تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: غیرحضوری، آزمایشگاه شیمی، مجازی، دوره های برخط، آموزش
  • مبینا حاجی عباسی*، شلیر مرادی صفحات 61-70
    بررسی نقاط ضعف در آموزش به معنای بررسی و تحلیل مشکلات و کج فهمی های دانش آموزان در فرآیند یادگیری است. این کج فهمی ها نقاط ضعف در درک مفاهیم درسی توسط دانش آموزان هستند که می توانند به عنوان نقص در فرایند آموزش و یا عدم درک کامل مفاهیم توسط دانش آموزان تفسیر شوند. معلمان برای تشخیص و تصحیح این کج فهمی ها با چالش هایی روبرو می شوند. به منظور حل این کج فهمی ها، آن ها می توانند از روش های تدریس متنوعی استفاده کنند. همچنین، ارتباط موثر با دانش آموزان و شناخت نیازهای آن ها نیز به بهبود کیفیت آموزش و یادگیری دانش آموزان می تواند در تحقق اهداف آموزشی تاثیر به سزایی داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و بررسی راه های رفع کج فهمی در دانش آموزان در مفاهیم مرتبط با یون، پیوند یونی، ذرات سازنده جامدات یونی و چگونگی انحلال این نوع جامدات در آب بوده است. این مقاله بر اساس پاسخ های 25 نفر از دانش آموزان پایه دهم در رشته ریاضی و فیزیک آستارا و 30 نفر از دانش آموزان پایه دهم در رشته علوم تجربی سنندج به سوالات چهار گزینه ای پرداخته و کج فهمی های دانش آموزان در پاسخ هایشان مشخص شده است. در ادامه، روشی برای تدریس مفهوم پیوند یونی طراحی و ارایه شده است.
    کلیدواژگان: تدریس شیمی، دانش آموزان دوره دوم متوسطه، یون، تشکیل پیوند یونی، راهکار بهبود آموزشی
  • شیوا رجایی دستغیب*، زرآسا رجایی دستغیب صفحات 71-82

    بحران غیرمنتظره همه گیری کرونا همه معلمان در سراسر جهان را با چالش های عمده ای مواجه کرد و آن ها را مجبور به طراحی و اجرای روش های آموزشی جدید نمود. استفاده از روش های مجازی و هم چنین فناوری های پیشرفته توسط معلمان، اگرچه امکاناتی را فراهم می کرد، اما روند آموزشی با چالش هایی همراه بود. در این پژوهش قصد داریم واکنش معلمان شیمی نسبت به یادگیری آنلاین در طول همه گیری کووید-19 را مورد بررسی قرار دهیم و به این پرسش پاسخ دهیم که معلمان شیمی چگونه توانستند چالش ها را به فرصت هایی برای بهبود کیفیت آموزش آنلاین تبدیل کنند. روش پژوهش پیمایشی هدفمند می باشد و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته است که از طریق اپلیکیشن شاد در گروه دبیران شیمی نواحی چهارگانه شیراز قرار گرفت. در مجموع 55 معلم شیمی از نواحی چهارگانه شیراز به عنوان پاسخگو شرکت کردند. نتایج نشان داد که معلمان شیمی سعی کرده اند از بسترهای فناوری مختلف برای یادگیری استفاده کنند. علاوه بر این، اکثر آن ها در انجام فعالیت های آزمایشگاهی مشکل داشتند و نمی توانستند کاری انجام دهند.

    کلیدواژگان: آزمایشگاه، چالش ها، دبیران شیمی، دوران کرونا، فرصت ها
  • احمد هادی پور*، مهسا طهماسبی صفحات 83-92
    فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش و جامعه را متحول کرده است. تلفن های همراه، پروژکتورها، دسترسی به اینترنت بی سیم، کامپیوترهای همراه، تخته سفید های هوشمند و سایر فناوری های در حال تکامل از جمله وسایلی هستند که برای استفاده در کلاس درس شیمی در دسترس هستند. در صورت استفاده مناسب، این ابزارها می توانند آموزش دانش آموزان را تقویت کنند. همچنین دانش آموزان در مباحث مختلف شیمی دارای کج فهمی های مختلف هستند که بر اساس آموزش های سنتی و یا نبود امکانات آموزشی در مدارس یا دانشگاه ها امکان آموزش عملی آن ها وجود ندارد. افزایش پژوهش در زمینه به کارگیری فناوری های نوظهور در آموزش علوم می تواند بازدهی و جذابیت کلاس درس را بالا ببرد. توسعه کاربرد نرم افزار های آنلاین، به ویژه در زمان همه گیری بیماری ها می تواند به عنوان فعالیت اصلی کلاس به شمار رود. توسعه نرم افزار های آموزشی به ویژه آزمایشگاه های سه بعدی، دریچه جدیدی در آموزش مفاهیم انتزاعی شیمی گشوده است.
    کلیدواژگان: آموزش شیمی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرم افزار های آزمایشگاهی، فناوری در آموزش شیمی
|
  • Manzar Jafari Lataran *, Ismail Oula, Vahid Amani Pages 1-25
    The purpose of this research is actually to express the student's point of view about a good chemistry teacher, which is examined in two dimensions: moral-behavioral and also professional-specialized. Our statistical population is the secondary school female students of Parand city in the academic year 1401-1402, and our sample is 120 secondary school female students of Hananeh School in Parand city, who were randomly selected. We used the questionnaire to collect information. According to the data, from the students' point of view, a good teacher should be friendly with them, should not differentiate between students, be cool and calm, encourage students to develop in them rather than blaming or punishing them. And finally, close and good communication with parents has been of great or very great importance from the student's point of view, and they were unanimous in their opinion that a good chemistry teacher during teaching is better to give everyday and concrete examples in the context of the subject of the lesson or for to have a better and more objective understanding of the subject of the lesson, conduct simple experiments for students. From the point of view of the students, other points that are important for them are the power and strong expression technique of a teacher.
    Keywords: Good teacher, chemistry, ethical, behavioral, specialized professional
  • AmirMohammad Bahrami Maddah *, Zohre Serkan Pages 26-43

    Chemistry is a branch of science that examines elements, compounds (made of atoms, molecules, and ions), the effect of substances on each other as well as the changes that a substance exhibits during reaction with other substances. Chemistry is also one of the important high school courses, which is important in the final exams and the national university entrance exam. Nevertheless, there are many problems in chemistry education, and teachers have always thought of finding solutions for them. Using practical work and chemistry lab is a very suitable solution to improve learning chemistry. Teaching chemistry with the use of a laboratory can make students think and make learning more appealing. In this line, this research has been conducted with the aim of designing simple experiments to facilitate the learning of the concepts of the junior high school, and several simple and low-cost experiments have been introduced that can facilitate learning. The study method is based on searching Persian and English databases and reviewing articles, books, and theses related to chemistry education, and the use of laboratory in chemistry education. Finally, the significance of using experiments to facilitate the learning of chemistry has been discussed.

    Keywords: Learning chemistry, Simple experiments, Chemistry concepts, Students' understanding
  • Nasim Asghari Lalami * Pages 44-60
    The role of teaching laboratory course in chemistry education is undeniable. In-person chemistry labs are very interesting and exciting for students, but sometimes this course is offered as non-attendance course. Laboratory course in online or remote learning courses is challenging. Many studies conducted in this field, especially after the outbreak of the COVID-19, have shown that alternative laboratory methods can yield performance results similar to those of a face-to-face laboratory. In this study, methods for teaching laboratory courses of chemistry (face-to-face, virtual, remote control, home study lab kits, and to a lesser extent self-guided field trips) are examined which may contribute to the quality of practical laboratory activities or may serve as a support for online study. Each method has its own strengths and weaknesses and can be used separately or in combination. The selection and integration of these methods, which result from learning outcomes and other factors, is examined as part of the designing process of teaching laboratory course. Finally, laboratory design in the future will definitely include new technologies, and getting acquainted with these technologies can be very useful.
    Keywords: Non-attendance, chemistry lab, Virtual, online courses, Education
  • Mobina Haji Abbasi *, Shler Moradi Pages 61-70
    Investigating weaknesses in education means studying and analyzing students’ misunderstandings in the learning process. These misunderstandings are weaknesses in students understanding of course concepts, which can be interpreted as defects in the teaching process or lack of complete understanding of the concepts. Teachers face challenges with regard to recognizing and removing these misunderstandings. In order to solve such misunderstandings, teachers can use various teaching methods. Moreover, effective communication with students and understanding their needs can have a significant impact on improving the quality of teaching and learning as well as achieving educational goals. The main goal of this research was to identify and investigate the ways of resolving misunderstandings among students about concepts related to ions, ionic bonds, particles that make up ionic solids, and how these types of solids dissolve in water. This article is based on the answers of 25 tenth grade mathematics and physics students Astara and 30 tenth grade experimental sciences students of Sanandaj to multiple choice questions, by which misunderstandings in students’ answers were identified. Finally, a method for teaching the concept of ionic bonding has been designed and presented.
    Keywords: Teaching chemistry, High school students, Ion, Ionic bond formation, Educational Improvement
  • Shiva Rajaei Dastghab *, Zarasa Rajaei Dastghab Pages 71-82

    The unexpected pandemic crisis exposed all teachers around the world to major challenges and forced them to design and adopt innovative teaching methods. Although the use of virtual methods and advanced technologies by teachers offers new possibilities, it also poses some unwanted challenges. In this research, chemistry teachers’ attitudes towards online teaching during the covid-19 pandemic will be examined while trying to answer the question that how chemistry teachers can turn challenges into opportunities to improve the quality of online education. The research method is a target group survey, and the data collection tool is a researcher-made questionnaire administered to the chemistry teachers’ virtual group in SHAD application in four districts of Shiraz. A total number of 55 teachers from four educational districts of Shiraz responded to the questionnaire. The results showed that chemistry teachers tried to use different technology platforms for learning. In addition, most of them faced difficulty in performing laboratory activities.

    Keywords: laboratory, Challenges, Chemistry teachers, Corona era, Opportunities
  • Ahmad Hadipour *, Mahsa Tahmasebi Pages 83-92
    Information and communication technology has transformed education and society. Cellphones, projectors, wireless internet access, computers, smart whiteboards, and other evolving technologies are among the tools available for use in the chemistry classroom. If used appropriately, these tools can enhance student learning. Moreover, students have different types of misunderstanding in various chemistry subjects. With the current traditional educational procedures and due to lack of educational facilities at schools or universities, it is not possible to train students practically. Increasing research on the application of emerging technologies in science education can enhance classroom efficiency and appeal. The development of applying online software, especially during the epidemics, can be considered as the main classroom activity. The development of educational software, especially 3D laboratories, has opened new avenues in teaching abstract concepts of chemistry.
    Keywords: Chemistry Education, Information, communication technology, Laboratory software, technology in chemistry education